Kerubin lauantaidisco ja muita hedonismin valheellisia lupauksia

Olen viettänyt suurimman osan elämästäni Joensuussa, ja teini-iässä kuviohin tuli kokeilut alkoholin kanssa, jotka sitten kehittyivät täysi-ikäisyyden koittaessa kokeiluiksi baarien kanssa. Ikätoverini intoilivat paljon baarien ja klubien tarjoamista mahdollisuuksista. Itse en tuota intoa koskaan jakanut. Olin tottunut siihen, että alkoholia nautittiin sellaisessa porukassa, jossa kaikki joko tuntevat toisensa entuudestaan tai ainakin esittäytyvät, jossa juomat hankitaan itse ja tila on tuon ryhmän hallinnassa. En ymmärtänyt baarien tarjoamaa etua tähän verrattuna. Baareissa juominen tuli paljon kalliimmaksi, musiikkia tai tilaa muutenkaan ei pystynyt kontrolloimaan itse, ja ympärillä oli hirveästi ihmisiä, jotka olivat pahimmillaan häiritseviä, tai parhaimmillaankaan välinpitämättömiä. Silti sinne baariin oli vain päästävä.

Erityisen suosittu oli tuohon aikaan Kerubin lauantaidisco. Minäkin jouduin sinne erinäisiä kertoja, eikä minulla ollut siellä koskaan erityisen hauskaa. Tunsin oloni todella ulkopuoliseksi, ja en ymmärtänyt, miksen minä voinut siitä nauttia, kun kaikista muista se tuntui olevan niin kivaa. Sittemmin kun olen asiasta jutellut ihmisten kanssa, olen saanut huomata kokemukseni olevan hämmentävän yleisiä. Suurin osa ihmisistä, joiden kanssa olen lauantaidiscossa aikaa viettänyt, ei ole myöskään nauttinut siitä. Seikkailtuani ulkomailla olen saanut huomata ilmiön olevan pitkälti kansainvälinen ja yleisesti klubeja koskeva. Kaikki sinne joskus päätyvät, mutta harvalla siellä on oikeasti erityisen kivaa.

Yksi selittävä tekijä lienee se, että klubeja markkinoidaan aivan täysin valheellisilla mielikuvilla. Niiden ympärille on syntynyt liioittelun ja kehumisen kulttuuri, jossa klubit esitetään paikkoina, joissa on aina ihan megahurjat bileet, joissa soi hyvä musiikki, ympärillä on viehättäviä ja kiinnostavia ihmisiä, ja kaikilla on hyvä meininki. Minun kokemukseni mukaan klubeilla oleskelu on kuitenkin yleensä lähinnä sitä, että patsastellaan epävarmasti jossain tanssilattian laitamilla, mietitään että mitähän sitä tässä tekisi, rampataan vähän väliä tupakkapaikalle pakoon melua ja tungosta, ja suuri osa ajasta menee erilaisissa jonoissa. Kaikkialla haisee viina ja hiki, ja merkittävä osa yleisöstä on liian kännissä tanssiakseen, puhuakseen selvästi tai kävelläkseen suoraan.

On varmasti paljon ihmisiä, joiden mielestä klubeilla on oikeasti kivaa, enkä minä sitä iloa heiltä kiistä, mutta aika paljon sinne päätyy ihmisiä valheellisten mielikuvien perusteella, eikä totuus lähes koskaan vastaa ennalta muodostettuja mielikuvia. Eivätkä klubit ole tässä asiassa mitenkään erityisiä. Mitkään hedonismin ilot eivät ole niin hyviä, kuin mitä niistä sanotaan. Seksiin liittyy valitettavan usein epävarmuutta ja ahdistusta. Alkoholista saa pahan mielen ja krapulan. Mässäily aiheuttaa pahoinvointia. Kaukomatkoilla Oudot tavat ahdistaa ja ruoka on pahaa. Hedonismi on oikeasti ihan tosi hankalaa.

Kaikki yllämainitut asiat voivat toki oikeastikin olla tosi kivoja ja tuottaa hyvää oloa, mutta niin voi monet muutkin asiat. Hyvää oloa voi saada vaikka kirjoista, urheilusta tai tyhjänpäiväisten blogien naputtelusta. Se vaan ei ole aina ihan yksinkertaista. Ei se kyllä sitä ole hedonistisiksi mielletyissä menoissakaan. Erinäisiä asioita markkinoidaan meille mielikuvissa helppoina ratkaisuina, jotka tuovat hyvän olon helposti käden saataville, mutta nuo lupaukset ovat valheellisia. Hyvää oloa ja onnea voi kyllä saada vaikka mistä, mutta harvoin se on erityisen helppoa. Ja tarvitseeko sen edes sitä olla? Jos onnellisuus olisi helppoa, niin olisiko se enää onnea ollenkaan? Eikö todelliseen, euforiseen onneen liity sen harvinaisuus ja poikkeuksellisuus? Jos se todella olisi aina käden ulottuvilla, laimenisi tunne äkkiä, ja muuttuisi arvottomaksi.

Kerubissa diskotaan edelleen joka lauantai, ja joka lauantai sinne varmaan edelleen ryntäävät suuret joukot onneaan etsimään. Harva heistä sitä taitaa sieltä kuitenkaan löytää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s