Kaunasin kauneus

Saavuin Kaunasin juna-asemalle viime lauantaina seitsemän aikoihin. Taivas näytti uhkaavalta ja ilma oli painostava. Ehdin hostellille juuri ennen kuin taivaat aukesivat. Kaksi päivää myöhemmin ne sulkeutuivat taas.

IMGP4177

Vietin ensimmäiset pari päivää hostellissa, ennen kuin sain muutettua opiskelija-asuntolaan. Asuntola oli miehityksen aikana kaupungin hienoin hotelli. Minun saapuessani sieltä oli ollut kaksi viikkoa lämmin vesi poikki, vessani lavuaari oli tukossa, ja nurkat täynnä pölyä ja kuolleita hämähäkkejä. Ei silti, paikka voisi olla paljon huonompikin. Sitä paitsi, huoneeni on kahdeksannessa kerroksessa, joten ainakin näkymät ovat upeat.

IMGP4170

Kotoutuminen Kaunasiin on sujunut hyvin. Muut SoMun (Sociolinguistics and Multilingualism) opiskelijat ovat mukavia ja heidän kanssaan tuli heti hyvin juttuun. Tutustumista helpotti sekin, että tulemme viettämään seuraavat kaksi vuotta yhdessä, vaikka valtio vaihtuukin useamman kerran. Yhteiset koettelemukset yhdistävät, ja Vytautas Suuren yliopiston loputtoman toimimattomassa byrokratiassa riittää tuulimyllyjä taisteltavaksi.

IMGP4183

Pidin Kaunasista heti alusta saakka, vaikken ihan heti ehtinytkään kunnolla tutustumaan kaupunkiin. Päivät kuluivat käytännön asioita hoitaessa ja erilaisilla enemmän tai (enimmäkseen) vähemmän hyödyllisillä esittelyluennoilla juostessa. Eilen sain kuitenkin mahdollisuuden nauttia kaupungista pitemmän kaavan mukaan.

IMGP4201

Kaunas on Liettuan toisiksi suurin kaupunki, ja se toimi pääkaupunkina sotienvälisenä aikana. Kaupungilla on pitkä historia. Keskiajalla, kun Liettua vielä oli Euroopan viimeinen pakanakuningaskunta, näki kaupunki linnoineen taisteluja saksalaisristiretkeläisiä vastaan. Sen jälkeen kaupunki on toiminut kauppa-asemana, Venäjän ja Puolan raja-asemana ja itsenäisen Liettuan pääkaupunkina. Kaupungista löytyy Euroopan pisin, yli kilometrin mittainen kävelykatu, ja katuja ja puistoja somistavat eri aikojen liettualaisten suurmiesten patsaat. Näistä suurimpana katumaisemaa vahtii suuriruhtinas Vytautas Suuri, paikallinen Mannerheim joka 1300- ja 1400-lukujen taitteessa nosti Liettuan Itä-Euroopan johtavaksi suurvallaksi, jonka maat ulottuivat Itämereltä Mustamerelle.

IMGP4185

Tykästyin Kaunasiin saman tien. Kaupunki on viihtyisä ja tunnelmallinen. Vanhassa kaupungissa mukulakivikatuja reunustavat erilaiset baarit, ravintolat ja pikkukaupat, ja kaupungista löytyy useita upeita kirkkoja ja katedraaleja, niin ortodoksisia kuin katolisiakin. Rakennusten seiniä koristavat upeat, huolitellut graffitit joita kaupunki ei käy maalaamassa peittoon. Keskiaikaista linnaa ympäröi viihtyisä puistoalue, ja sen muurien luona järjestetään kaikille vapaita elokuvanäytöksiä.

IMGP4216

Yksi suosikkipaikkojani on Nieman- ja Neris-jokien risteyspaikka, jossa voi kokea sisämaakaupungissakin merellistä tunnelmaa. Laajoilta virroilta puhaltaa napakka tuuli, ja ilma tuoksuu merilevälle. Niemekkeen rannalle voi istahtaa nauttimaan vesistöjen kauneudesta, kun lokit lentävät yläpuolella tuulta vastaan ponnistellen.

IMGP4213

Palvelutarjonnassakaan ei ole valittamisen varaa. Ravintolat ja baarit ovat viihtyisiä, ruoka on hyvää ja olut kylmää. Lisäksi kaikki on suomalaiselle taivaallisen halpaa. Vatsansa saa täyteen halutessaan muutamalla eurolla.

IMGP4221

Minusta tuntuu, että tulevan vielä viihtymään tässä kaupungissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s