Eksoottinen Baltia

Kun aiemmin olin vaihto-oppilaana Ecuadorissa ja Kiinassa, oli mukavaa kirjoitella blogiin juttuja, joissa fiilistelin sitä, millaista oli elää kaukaisessa paikassa ja eksoottisessa ympäristössä. Kirjoitin siitä, miltä tuntuu kun lentokone osuu ensimmäistä kertaa uuden kotimaan kamaralle, miltä kaukaisten kaupunkien valot näyttivät ja miltä katujen varsilla tuoksui.

Nyt lähtiessäni Liettuaan mietin kirjoittavani samanlaisia juttuja, ja ajatus siitä tuntuikin jotenkin oudolta. Liettua tuntuu jotenkin niin paljon läheisemmältä paikalta. Yhtäkkiä muutto uuteen maahan ei tuntunutkaan niin erikoiselta ajatukselta.

Pyörittelin tätä ajatusta mielessäni, ja omat asenteeni alkoivat tuntua mielettömiltä. Miksei Liettua muka olisi hieno paikka siinä missä Kiina tai Ecuadorkin? Eikö kuitenkin Liettuassa ole minulle tällä hetkellä paljon enemmän uutta? En ole koskaan käynyt Liettuassa, liettua ei ole läheistä sukua millekään osaamalleni kieltä, tiedän maan historiasta vähän ja kulttuurista en sitäkään. Kaunas on tällä hetkellä minulle paljon eksoottisempi paikka kuin Quito tai Peking. Sitä paitsi, Liettuallahan on valtavasti kerrottavanaan. Maa voi kertoa siitä, millaiset jäljet neuvostomiehitys jätti ylpeään kulttuurimaahan tai siitä, miltä vuonna 2017 näyttää maa, joka oli aikanaan Itä-Euroopan hallitseva suurvalta.

Ulkona sataa nyt vettä, mutta kunhan sää sallii, lähden kameran kanssa Kaunasin kaduille ja kirjoitan siitä miltä kaupunki tuntuu. Kerron siitä, miltä Neman-joki tuoksuu, miltä Kaunasin linnan muurit näyttävät, ja miltä vanha kaupunki kuulostaa. Jokaisella paikalla on omat tarinansa kerrottavanaan, ja olisi mieletöntä jaotella niitä jonkin kuvitellun eksoottisuuden tai mielenkiintoisuuden mukaan. Olipa kyse sitten Kaunasista, Tuupovaarasta, Shangaista tai Des Moinesista, kaikkialta saa kyllä revittyä jutun juurta. Jos siihen ei pysty, kertoo se ennemminkin kirjoittajan tylsämielisyydestä kuin paikan tylsyydestä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s