Mediakritiikki ja kansanedustajien palkat

Facebookissa on suosittua jakaa kissavideoiden ja aamupalakuvien lisäksi uutisia. Kun silmiin pomppaa jotain mielenkiintoista tai mieltä kiihottavaa, tekee se mieli jakaa kavereiden ja maailman kanssa, laittaa informaatio kiertämään ja niin edelleen. Ongelma on kuitenkin siinä, että vaikka tässä tietotulvassa onkin aina välillä jotain oikeasti hyviä juttuja, mahtuu sinne myös aika paljon törkyä ja sontaa, ja lähdekritiikin määrä tuntuu sosiaalisessa mediassa olevan vähäinen. Kun se paljastusjuttu kansanedustajan saatanallisista oravantapporituaaleista alkaa kiertää, ruokkii tuohtumuksen pyörre itseään ja leviää yhä laajempaan ihmisjoukkoon, eikä kukaan kohta enää muistakaan huomata, että juttu löytyy MV-lehdestä ja lähteeksi on merkitty humalainen merimies Lentävältä Hollantilaiselta. No joo, tulipas aika kärjistetty esimerkki, median opit ovat selvästikin menneet perille. Pointti tuli toivottavasti kuitenkin selväksi: meitä vaivaa lähdekritiikin puute.

Ammun kaikki

Onhan se tietysti tavallaan ihan ymmärrettävää, miksi juttujen taustoja ei aina jakseta penkoa. Tuohtuminen on mukava tunne. On hienoa voida ajatella olevansa hyvien puolella, taistelevansa yhteisessä rintamassa muiden hyvien ihmisten kanssa pahaa vastaan, olipa se pahuus sitten nykyinen hallitus, Syyrian pakolaiset tai vaikka Polvijärven kunta. Maailma ei enää olekaan niin kiva paikka, kun mustavalkoisuus muuttuu väreiksi ja pahikset ja rosmot ihmisiksi siinä missä mekin, joskin eri mielipiteillä ja maailmankuvilla. Harmillisesti se on kuitenkin lähempänä sitä maailmaa, jossa elämme.

The result

Otetaan esimerkkitapaus. Hallitus julkaisi hiljattain säästölistaansa, johon kuului ensimmäisen sairaslomapäivän muuttaminen maksuttomaksi. Iltalehti uutisoi pian, ettei tämä ”karenssipäivä” koske kansanedustajia, ja juttua jaettiin laajalti sosiaalisessa mediassa. Juttuhan oli päivänselvä: siellä ne korruptoituneet rötösherrat taas riistävät kansaa entisestään, ja köhivät itselleen sairaslomat täysillä palkoilla.

Totuus ei tietenkään ole ihan niin yksinkertainen. Karenssipäivä ei koske kansanedustajia, koska heidän saamansa palkka ei ole työstä maksettua palkkaa. Se on luottamustehtävästä annettua palkkiota, mikä on sama joka kuukausi tehdyn työn määrästä riippumatta. Tämä tarkoittaa tietysti sitäkin, että kansanedustaja voi sairastaa sen vaikuttamatta palkkaan, mutta ennen kaikkea sitä, että kansanedustajalle ei makseta mitään heidän tekemästään ylityöstä. Ja ylitöitähän heillä riittää. Kansanedustaja on käytännössä töissä vuorokauden ympäri, viikon jokaisena päivänä. Konkreettisen, Helsingin eduskunnassa tehdyn työn lisäksi toimenkuvaan kuuluu erilaiset julkiset edustustilanteet, kansalliset ja kansainväliset kokous- ja konferenssimatkat, erilaisten järjestöjen ja muiden tahojen edustajien tapaamiset ja mediaesiintymiset. He ovat myös yleisesti ottaen tunnettuja henkilöitä, joten työminää he eivät voi riisua vapaa-ajallakaan. Kaiken tämän he tekevät täysin vailla korvausta. Sen rinnalla yksi maksullinen sairaslomapäivä ei enää tunnukaan niin huutavalta vääryydeltä. Jos karenssipäivä tuotaisiin myös kansanedustajille, pitäisi heidän palkkansa tulla työaikalainsäädännön piiriin, ja heille alettaisiin maksaa lainmukaisia ylityö-, ilta-, yö- ja sunnuntailisiä. Kuukausipalkka nousisi monella tuhannella eurolla, ja kansanedustajien palkankorotuksistahan kansa vasta pitääkin.

Biledani

Tämä esimerkki oli helppo, koska uutinen on räikeän yksipuolinen ja yksinkertaistava jopa totuuden vääristelyyn saakka, mutta yleensä taustojen kaivelu on paljon hankalampaa. Pitää muistaa, että jokaisen uutisen takana on ihminen, eikä täysin neutraalia mediaa ole olemassakaan. Jokaisella lehdellä, uutiskanavalla ja millä tahansa muullakaan medialla on omat poliittiset suuntautumisensa ja agendansa, jotka vaikuttavat myös uutisointiin. Jokaisen jutun kaikkia taustoja ei tietenkään kukaan voi kaivella, mutta terve järki ja ripaus skeptisyyttä on ihan hyvä juttu uutisia lukiessa. Tässä tapauksessa uutisen uskottavuutta olisi pitänyt syödä jo se, että sen julkaisi lehti, jonka etusivun uutisia ovat muun muassa iskelmätähden parisuhde-elämän muutokset ja tunnetun näyttelijän lihominen.

Kyseinen uutinen löytyy täältä.

Kuvat rajasin ihan itse paintilla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s